Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Що варто знати, коли для воєнних потреб вилучають вашу автівку

Дата: 14.03.2022 22:30
Кількість переглядів: 384

Фото без опису

24 лютого 2022 року указом Президента № 64/2022 в Україні на 30 діб введено воєнний стан.

В умовах воєнного стану військове командування може здійснювати, зокрема, примусове відчуження (реквізицію) майна, що перебуває у приватній власності мешканців, відповідно до:

 ст. 41 Конституції України

 ст. 353 ЦК України

 ст. 8 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану»

 ст. 3 ЗУ «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану».

Чотири обов’язкові умови для законного вилучення авто

1 -  відчуження майна приватних осіб може здійснюватися виключно на оплатній основі, з попереднім або наступним відшкодуванням його вартості. Безоплатне вилучення стосується лише майна державної власності.

2 - рішення може ухвалювати виключно вище командування Збройних Сил України або окремо визначених їхніх підрозділів та за погодженням з державною адміністрацією. Без погодження допускається ухвалення рішення лише у місцях бойового зіткненняПримітка: Начальник патруля, старший вартовий, командир загону територіальної оборони, тощо, не наділені таким правом.

3 - реквізиція здійснюється з чітким документальним оформленням. Момент вилучення засвідчується підписанням акта встановленого зразка, із зазначенням підстав, ознак майна, розміру виплаченої компенсації тощо.

4 - перед відчуженням здійснюється оцінювання ринкової вартості майна, оригінал висновку про яке надається власнику. Розмір оцінки може бути оскаржено в суді.

Наміри осіб з вилучення авто з порушенням однієї з чотирьох умов є незаконними. Такі дії не відповідають політичному курсу держави та з боку її службовців вчинятися не можуть.

Якщо вказана ситуація все ж виникла, рекомендується простежити за дотриманням чотирьох описаних умов. Зокрема, ретельну увагу слід приділити оформленню акту про примусове відчуження майна. Примірник акту та висновку про оцінювання варто зберігати у себе для отримання компенсації або повернення майна у майбутньому. Після припинення дії воєнного стану питання вирішується через військовий комісаріат.

Без дотримання зазначених правил примусове вилучення транспорту тягне за собою кримінальну відповідальність.Законне ж вилучення авто для воєнних потреб безпосередньо на дорозі під час переміщення приватних осіб технічно неможливе.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь