Мамаївська громада
Чернівецька область, Чернівецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Правильні пропорції білків, жирів і вуглеводів (БЖВ) вже порахували у тарілці здорового харчування

Дата: 08.01.2024 09:10
Кількість переглядів: 66

Фото без опису

Правильні пропорції білків, жирів і вуглеводів (БЖВ) вже порахували у тарілці здорового харчування:

   Фрукти й овочі — одна половина.

   Вуглеводи і здорові білки — ділять другу порівну, тобто складають чверть від тарілки.

 

А нам залишається обрати відповідні продукти, аби від них було більше користі й насичення.

 

   Почнемо з вуглеводів. На тарілці здорового харчування ви знайдете здебільшого «складні» вуглеводи. Вони розщеплюються повільно, а енергія з них вивільняється поступово. Так ви отримуєте насичення на тривалий час.

 

Такі вуглеводи можна знайти у:

   цільнозернових, а саме хлібі з такого борошна, макаронах;

  булгурі, пшоняній та кукурудзяній каші, гречці, вівсянці (яку треба варити, а не запарювати), неочищеному рисі.

 

   Обмежуємо або взагалі уникаємо «поганих» вуглеводів. Це сахароза, глюкоза й фруктоза. Вони розщеплюються на «раз-два»: організм швидко отримав енергію й наситився, і так само швидко залишився ні з чим. Такі вуглеводи є у печиві, тістечках, вареннях — у всьому, що містить доданий цукор.

 

   Як щодо фруктів та овочів? У них теж є глюкоза й фруктоза. Але річ у тім, що ці продукти містять клітковину — вона забезпечує поступове всмоктування цукру. Саме тому природний цукор у цілих продуктах не можна порівняти з тим цукром, який штучно додали у продукти.

 

   З білками все простіше. Є тваринні й рослинні білки. Надавайте перевагу рослинним білкам (квасоля, нут, сочевиця, горіхи тощо), а тваринні білки отримуйте з птиці, нежирного мʼяса та риби. Рибу, до речі, можна і жирну. Основне — баланс.

 

   А тепер переходимо до жирів. У тваринному мʼясі, вершковому маслі, салі тощо містяться насичені жири. Якщо їх вживати забагато, це може підвищити рівень «поганих» жирів в організмі й призвести до серцево-судинних захворювань. Тому, їх варто зменшувати на користь ненасичених жирів, які містяться у рибі, оліях, горіхах, насінні та інших продуктах рослинного походження. Вони навпаки повʼязані зі зниженням ризику розвитку атеросклеротичних серцево-судинних захворювань.

 

Отримуйте більше корисної інформації про час на себе, підписавшись на наш чат-бот

Telegram  https://t.me/chasnasebe_bot

Viber   https://pipe.bot/viber/17905


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь