Мамаївська громада
Чернівецька область, Чернівецький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Правильні пропорції білків, жирів і вуглеводів (БЖВ) вже порахували у тарілці здорового харчування

Дата: 08.01.2024 09:10
Кількість переглядів: 155

Фото без опису

Правильні пропорції білків, жирів і вуглеводів (БЖВ) вже порахували у тарілці здорового харчування:

   Фрукти й овочі — одна половина.

   Вуглеводи і здорові білки — ділять другу порівну, тобто складають чверть від тарілки.

 

А нам залишається обрати відповідні продукти, аби від них було більше користі й насичення.

 

   Почнемо з вуглеводів. На тарілці здорового харчування ви знайдете здебільшого «складні» вуглеводи. Вони розщеплюються повільно, а енергія з них вивільняється поступово. Так ви отримуєте насичення на тривалий час.

 

Такі вуглеводи можна знайти у:

   цільнозернових, а саме хлібі з такого борошна, макаронах;

  булгурі, пшоняній та кукурудзяній каші, гречці, вівсянці (яку треба варити, а не запарювати), неочищеному рисі.

 

   Обмежуємо або взагалі уникаємо «поганих» вуглеводів. Це сахароза, глюкоза й фруктоза. Вони розщеплюються на «раз-два»: організм швидко отримав енергію й наситився, і так само швидко залишився ні з чим. Такі вуглеводи є у печиві, тістечках, вареннях — у всьому, що містить доданий цукор.

 

   Як щодо фруктів та овочів? У них теж є глюкоза й фруктоза. Але річ у тім, що ці продукти містять клітковину — вона забезпечує поступове всмоктування цукру. Саме тому природний цукор у цілих продуктах не можна порівняти з тим цукром, який штучно додали у продукти.

 

   З білками все простіше. Є тваринні й рослинні білки. Надавайте перевагу рослинним білкам (квасоля, нут, сочевиця, горіхи тощо), а тваринні білки отримуйте з птиці, нежирного мʼяса та риби. Рибу, до речі, можна і жирну. Основне — баланс.

 

   А тепер переходимо до жирів. У тваринному мʼясі, вершковому маслі, салі тощо містяться насичені жири. Якщо їх вживати забагато, це може підвищити рівень «поганих» жирів в організмі й призвести до серцево-судинних захворювань. Тому, їх варто зменшувати на користь ненасичених жирів, які містяться у рибі, оліях, горіхах, насінні та інших продуктах рослинного походження. Вони навпаки повʼязані зі зниженням ризику розвитку атеросклеротичних серцево-судинних захворювань.

 

Отримуйте більше корисної інформації про час на себе, підписавшись на наш чат-бот

Telegram  https://t.me/chasnasebe_bot

Viber   https://pipe.bot/viber/17905


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація