Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Виставка "Коріння мого роду"

Дата: 16.04.2021 13:03
Кількість переглядів: 855

15 квітня у світі відзначається Міжнародний День культури та Всесвітній день мистецтва.

Культура кожного народу - це ті духовні і матеріальні цінності, які народ створив за час свого історичного розвитку. Будучи частиною народу, не можна не цікавитися його душею, його життям - історією,адже, пізнаючи їх, людина навчається дбайливо ставитися до самобутності народу. Українська культура, одна з небагатьох, яка змогла вистояти під могутнім натиском чужих агресивних впливів, зберегти свою самобутність та первозданну чистоту. У непростий для України час великих викликів та випробувань, культура та мистецтво є основою розвитку нації та як ніколи повинні бути звернені у майбутнє, але укорінені у могутній національній традиції.

Саме в цей день, у Будинку народної творчості та дозвілля селища Лужани відбулося відкриття виставки декоративно-прикладного мистецтва «КОРІННЯ МОГО НАРОДУ».

Декоративно-прикладне мистецтво виховує смак, воно створюється заради збільшення краси у світі, а краса хвилює і бентежить душу, намагається запалити бажання до творення чогось нового, бо прекрасне завжди народжується у праці. Тому, сьогодні результат праці рук найталановитіших місцевих майстрів, різних видів народного мистецтва: Галини Дженикай, Людмили Петрової, Василя Паламарюка, Тетяни Дубової, Петра Микитчина, Альони Голінатої, Вікторії Доприцької можна побачити на виставці.

Розмаїття представлених робіт вражає. Серед витворів мистецтва: ткацькі вироби, рушники, традиційний одяг, художні полотна,предмети домашнього вжитку, прикраси ручної роботи.

Більшість авторів робіт, що експонувалися, були присутні на заході тож мали змогу розповісти про свій творчий досвід і натхнення.

Вишивка завжди була одним з найбільш поширених різновидів народної творчості. Художник - майстер І класу, член спілки майстрів національного мистецтва України Галина Дженикай представила роботи саме цього виду мистецтва. Галина Петрівна розповіла, що любить вишивати звичайними нитками, шовком та використовує у своїх роботах універсальну вишивальну техніку - мережка. Серед робіт майстрині вишиті рушники, серветки та сорочки.

У виставці декоративно-прикладного мистецтва також приймає участь майстриня Вікторія Доприцька, роботи якої виконані нитками в різних техніках: набивній, класичній,хрестиком, а також бісерне рукоділля, яке є одним з поширених видів декоративно-ужиткової творчості. Роботи Вікторії Доприцької незвичайні тому, що в них -  історія, любов, життя,спадщина, яку вона цінує, береже та прагне передати своїм дітям, онукам, правнукам. Адже,  пані Вікторія успадкувала дар та любов до рукоділля від матері та бабусі. Так майстриня представила на виставці не лише власні роботи, а й збережені та передані у спадок.

Визначне місце на виставці, серед такого великого різноманіття робіт займають картини. Роботи, які автори представили для гостей виконані в різних жанрах живопису - пейзажі, портрети, натюрморти. Одним із творців краси, учасником виставки є художник-аматор Василь Паламарюк. «Мистецтво - це моє життя. Весь свій вільний час приділяю малюванню»,- поділився автор. Пан Василь -  художник, без спеціальної освіти, навчання та завдяки своїй незвичайній харизмі та наполегливості створив велику кількість полотен, які прикрашають його дім. Любить втілювати на полотнах побачене, те, що вражає, проникає прямо в душу. Особливо чутливий до природи та зізнається, що найбільше його вражає й зачаровує гармонія природи рідного краю. До слова, художник ще займається різьбою по дереву. Пан Василь надзвичайно скоромний, певно тому не всі знають, яким майстром він являється та тепер  кожен матимете можливість помилуватися красою робіт художника, завітавши на виставку.

Хочеться відмітити учасника виставки майстриню  - Тетяну Дубову в колекції якої присутні: картини, написані фарбами та вишиті бісером, вишиті рушники, декоровані елементами вишивки предмети одягу та аксесуари, вишиті подушки і ін. Тетяна Василівна не уявляє свого життя без творчості. Працювала вчителем образотворчого мистецтва. Наразі повністю присвячує себе улюбленій творчій роботі. Мріє своїми робота, написаними полотнами окрилювати людей, дарувати гармонію, естетику, саме в цьому бачить своє покликання.

На виставці «Коріння мого роду» також представлені роботи Петра Микитчина - людини великих творчих вподобань. «Відколи себе пам`ятаю, захоплювався живописом»,- розповідає пан Петро. Незважаючи на свій поважний вік, проблеми зі здоров’ям, художник не здається. Всі роботи автора написані в різні періоди життя, тобто колекція написаних картин, яку ви можете побачити на виставці є надбанням всього його життя.

«Життя єдине! Дякую Богу за силу та перші кроки. Ця живильна енергія рухає мною і тепер я з дрібної намистинки збираю творчість і живу» - каже пані Людмила. Людмила Петрова за фахом інженер, багато років пропрацювала в державній структурі з чітким графіком та розпорядком. Та одного дня вирішила змінити своє життя, рутинну роботу та виснажливі будні, змінити на зовсім інше, що близьке для душі. Всі роботи Людмили Петрової, а саме: прикраси ручної роботи, картини вишиті бісером, предмети декору, виконані з любов’ю і добром. Та найголовніший скарб її творчості  - це вірші та проза. «Світ мій - неземний, здається трохи навіть містичним, адже я прошу у Бога допомоги і ніби у піддиктовку пишу, в цей час відключаюся та повертаючись у реальність, читаю написані мною рядки та не вірю, що все це створила сама» - говорить поетеса.

Ще однією майстринею, чиї роботи прикрашають виставку являється Альона Голіната. Роботи пані Альони є актуальними саме в цей час, коли ми готуємося до Великодніх свят, адже на виставці представлені тематичні кошики, прикрашені красивим декором.

Виставка дуже різноманітна та цікава, адже окрім авторських робіт наших майстрів тут представлені сільського-господарські знаряддя, предмети стародавнього побутового вжитку такі, як годинник з давнім механізмом, макогін, мотовило, стародавні скрині, глиняний посуд та ін. На думку художнього керівника Лужанського БК Галини Семенович, слід окремо виділити декілька основних експозицій  виставки. В першу чергу - кросну (ткацький станок),який є центральним експонатом, стержнем даного дійства. «Якби не було кросен,не було б ні килиму,ні сорочки, ні доріжки, ні рушника. Кросна була годувальницею, на ній ткали на продаж, вона одягала всю сім’ю» - розповідає пані Галина. Також,тематичну композицію мальованих писанок, які є символом Великодня, збережений дерев’яний хрестик, якому більше 150 - ти років з печаткою проскури та    100-річний патефон, який досі грає.       

Серед почесних гостей, які завітали на виставку була голова Мамаївської сільської ради - Наталія Миколаївна Катрюк. «Ця подія, яка відбувається сьогодні у Будинку творчості та дозвілля селища Лужани є вижаданою та вистражданою, адже ще рік тому ніхто і не міг подумати, що закриються двері, вимкнуть світло та будинки культури будуть просто мовчати», - зауважила Наталія Катрюк. «Метою організації такої виставки було показати справжніх українців, цінуючих понад усе -  українське та, найголовніше, наших народних умільців, які проживають саме на цій території, наших односельчан про таланти яких ми і не здогадувалися. Я, як керівник громади, підтримую такі заходи, які вкрай потрібні сьогодні для того, щоб люди не словами, а й на ділі утверджували та розвивали українську культуру», - зазначила голова територіальної громади.

На офіційному відкритті виставки, Н.М. Катрюк привітала всіх присутніх, вручивши грамоти подяки за участь у організації та роботі виставки всім майстрам та майстриням, філологу, літератору, учасниці гурту «Червона калина» Марії Василівні Грекул, колекціонеру Роману Іскандерову та Віктору Дорогану.

Серед присутніх та перших гостей, які відвідали виставку були також: методист світоглядних практик, традицій та вірувань Буковинського центру культури та мистецтва Альона Беженар; член спілки художників, народних майстрів, лауреат премії О.Кобилянської Ганна Вікторівна Кривобок; поетеса Сільва Заєць; директор Лужанського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Віктор Корнійович Катрюк; директор комунального закладу «Центр культури та дозвілля Мамаївської сільської ради» Ярослав Захарійович Венгринюк, завідувач Лужанського ДНЗ Ісаєнко Мирослава Іванівна та ін.

Ця подія викликала багато позитивних емоцій, відвідувачі були під враженнями, адже кожна робота розповідає про своїх авторів, несе в собі історію, заворожує, тим самим відволікає від буденних проблем.

Щиро дякуємо за ідею проведення, організацію та підтримку такого заходу: директору Будинку народної творчості та дозвілля смт. Лужани Дмитру Семеновичу, художньому керівнику Лужанського БК Галині Семенович, учасникам народно - аматорського колективу народної пісні «Червона калина» та Мамаївській сільській раді. Ми дуже горді, що випала можливість розповісти нашим землякам про талановитих митців, майстрів, якими славиться наша місцевість.

Протягом десяти днів з 15 по 25 квітня, виставка буде проходити  в будівлі  Будинку культури смт. Лужани, тож кожен має гарну нагоду ознайомитись з роботами, в яких відчувається сила, духовність, традиція та історія нашого народу.

 

Приходьте, буде цікаво!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь