Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Буковина відзначає 80-ліття з дня народження Івана Миколайчука

Дата: 15.06.2021 12:50
Кількість переглядів: 278

Фото без описуВиповнюється 80 років від дня народження актора і режисера Івана Миколайчука, який пішов з життя невимовно рано …

80 років тому, 15 червня 1941 року в селі Чортория, на Буковині народився Іван Миколайчук. Видатний український кіноактор, сценарист, режисер та письменник, лауреат Шевченківської премії 1988 року (посмертно). Його називали «душею українського кіно», генієм сучасності, «народним» артистом через те, що його знали і любили мільйони, хоч від держави він мав звання лише «заслуженого».
Першу свою роль Іван зіграв у 12 років. Іван Миколайчук був не лише актором та режисером, але й сценаристом та автором музичного оформлення багатьох своїх фільмів. Крім акторської, в Івана Миколайчука була і музична освіта. Гарно співав, добре грав на інструментах: сопілці, роялі, цимбалах, скрипці, баяні, трубі, арфі.
На творчому рахунку Івана Миколайчука - 34 кіноролі, 9 написаних сценаріїв, 2 режисерські роботи.  Загальне визнання йому принесли фільми: «Тіні забутих предків», «Білий плах із чорною ознакою», «Сон». Більшість його фільмів відображали любов до України та незламну волю українського народу.
Іван Миколайчук був надзвичайно щедрою людиною. Він мріяв накрити стіл від Чернівців до Чорториї і пригостити напоями та стравами всіх. Одного разу Миколайчук на останні гроші полетів до Чернівців, по дорозі купив столітрову бочку пива і привіз до Чорториї пригостити все село. Іншим разом він запросив до ресторану в Гідропарку на свій день народження усіх, хто зібрався послухати українські пісні, які співали гості свята.  
Актор помер від раку шлунка 3 серпня 1987 року. Похований на Байковому кладовищі. На могилі встановлено білий кам’яний хрест, на якому вибито слова народної пісні.
Іван Миколайчук - митець, якого  Україна не забуде.Фото без описуФото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь