Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

12 липня: святкуємо Петра і Павла та День села Дубівці!

Дата: 12.07.2021 11:12
Кількість переглядів: 278

Фото без опису

 

Шановні дубівчани, вітаємо Вас зі святом!

12 липня велике церковне свято - день апостолів Петра і Павла. З 2002 року стало традицією відзначати в цей день - День села в Дубівцях. Вперше, в 1464 році в знайдених літописах згадується село Дубівці. І тому з вказаного часу ведеться відлік заснування села. Храмове свято Дубівці святкують 28 серпня.

Фото без опису

Село ДУБІВЦІ розташувалось у мальовничому куточку Буковини на лівому березі річки Прут. Назва села походить від дубового лісу. Спочатку назва вживалася в однині - Дубовець, а з кінця 18 століття (1782 р.) почали називати як зараз, ДУБІВЦІ. 

Історія села тягнеться з сивої давнини. В народі існує легенда про походження села. Два брати на прізвище Циганчук, тікаючи з Басарабії  від турецьких поневолювачів, забрели у ліс біля Прута. Були вони гарні, ставні, високі та сильні, як два дуби. От у лісі і побудували брати свої оселі. Обзавелися господарством, сім’ями. І діти у них були міцними, високими та красивими, як дуби. Звідси і пішла  назва села.

Як і вся Буковина, село було поневолене і турками, і австрійською імперією, і боярською Румунією, і фашистською Німеччиною. Та, незважаючи на лихі часи окупації, жителі Дубівців зберегли пам’ятки культури, історичні місця села та народні традиції.

        В цьому маленькому селі є на що подивитися любителю архітектури: будинок-палац салатового кольору австрійських часів, дерев’яна Свято-Успенська церква та дзвіниця, одна із найдавніших пам’яток архітектури у Чернівецькій області - 1775 року побудови, одноповерхова споруда сільської школи, де зараз розташовано музей, якій розповідає про відомих уродженців Дубівців.

Сьогодні село Дубівці входить до складу Мамаївської об’єднаної територіальної громади. Село розвивається, процвітає та справжньою окрасою його є люди, адже успіхи села - це перш за все досягнення його жителів, працелюбних, добрих і чесних людей, результат щоденної праці. 

Тож нехай і надалі процвітає село Дубівці, народжуються і підростають діти, спокійно і захищено почуваються люди похилого віку. 

  Вітаємо із святом мешканців села Дубівці, бажаємо щастя, здоров’я,  тепла і достатку кожній родині та мирного неба над головою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь