Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Інспекційна кампанія Держпраці: найбільше неоформлених працівників виявлено у торгівлі, закладах харчування та сільському господарстві

Дата: 17.08.2021 17:18
Кількість переглядів: 302


З початку інспекційної кампанії Держпраці України, спрямованої на виявлення не задекларованої зайнятості, інспекторами праці Управління Держпраці у Чернівецькій області  проведено 50 інспекційних заходів. 
У результаті проведених заходів виявлено 190 працівників, які були допущені до роботи без належного оформлення трудових відносин. 
Найбільшу кількість неоформлених працівників інспектори праці виявили  у сільському господарстві,   організації харчування, торгівлі та сфері надання послуг.
До всіх роботодавців, що допускають до роботи працівників без оформлення трудових відносин, застосовано заходи відповідальності згідно чинного законодавства.
У ході проведених інспекційних заходів роботодавці уклали трудові договори із 67 працівниками.
За результатами інформаційних та інспекційних заходів  Управління Держпраці суб’єкти господарювання уклали трудові договори з 1496 працівниками.
Принагідно Управління Держпраці у Чернівецькій області  вчергове нагадує роботодавцям: 
відповідно до чинного законодавства,  інспектор праці може прийти до будь-якого роботодавця з метою перевірити оформлення трудових відносин у будь-який день та час доби.
Для виявлення незадекларованих працівників, інспектор може безперешкодно проходити до виробничих, службових та адміністративних приміщень роботодавців, знайомитися з документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, спілкуватися з працівниками та представниками роботодавця, опитувати їх та отримувати пояснення. 
При виявленні неофіційних працівників до суб’єктів господарювання невідкладно вживаються заходи щодо притягнення до відповідальності за порушення у сфері законодавства про працю та накладення фінансових санкцій. 
Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України розмір санкції за порушення законодавства про працю (незадекларований працівник, факт підміни трудового договору цивільно-правовим/договором про стажування, виплати заробітної плати в конверті, виплати винагороди працівнику без нарахування/сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, фактичного використання праці працівника повний день, при оформленні його на неповний робочий день) складає 10 мінімальних заробітних плат, що у 2021 році становить 60 000 гривень.
Вчинення такого порушення повторно упродовж двох років обійдеться роботодавцеві вже у 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, щодо  якого скоєно порушення -  180 000 гривень.
Управління Держпраці у Чернівецькій області  черговий раз звертає увагу суб’єктів господарювання  на недопущення використання незадекларованої праці. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь