Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

До Дня національного усиновлення: відповідає на актуальні питання громадян начальник служби у справах дітей Мамаївської сільської ради Наталія Ліска

Дата: 30.09.2021 10:27
Кількість переглядів: 465

 

Питання виховання та влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, завжди привертали увагу держави і громадськості. Стародавні джерела свідчать, що словяни  були милостиві до старих, немічних, сиріт і не позбувалися слабких родичів та інвалідів. Власне, історія дитячого піклування на Русі, ймовірно, починається за часів князя Володимира, котрий поклав початок християнізації Русі. Саме він, як свідчать літописи, доручив духівництву піклування і нагляд за сиротами і сам «роздавав сиротам, убогим і мандрівникам велику милостиню».

         В сучасний період, усиновлення - це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах сина або дочки, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша 21 року, за винятком, коли усиновлювачем є родич дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на 15 років. Різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж 45 років.

 

 

1. Хто може бути усиновленим?

Усиновленими можуть бути: діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти, батьки, яких дали нотаріально посвідчену згоду на усиновлення. Кількість дітей, яких може усиновити один усиновлювач не обмежується.

 

2. З чого почати усиновлення дитини?

Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей райдержадміністрації за місцем проживання. Заява вважається поданою, якщо до неї додаються всі документи, визнані законодавством.

 

3. Як здійснюється пошук дитини для усиновлення?

Інформація про дітей, які можуть бути усиновлені, надається кандидатам в усинововлювачі службою у справах дітей за місцем їх обліку. Кандидату в усиновлювачі надаються відомості про ім’я, вік, стать дитини, стан її здоров’я, правові підстави для усиновлення, форму влаштування, наявність або відсутність братів, сестер. Ознайомлення з інформацією про дитину супроводжується показом її фото.

 

4. Як здійснюється знайомство з дитиною?

Кандидати в усиновлювачі знайомляться з дитиною за місцем її проживання у присутності представника служби у справах дітей, працівників закладу де виховується дитина. Знайомство та встановлення контакту з дитиною здійснюється за направленням служби у справах дітей. Термін дії направлення 10 робочих днів, у разі необхідності він може бути продовжений за заявою кандидата в усиновлювачі, але не більше ніж на 10 робочих днів. Якщо протягом часу дії направлення кандидат в усиновлювачі не подав до служби у справах дітей заяву про усиновлення дитини вважається, що він відмовився від її усиновлення.

 

5. Які права має кандидат в усинволювачі?

Кандидат в усиновлювачі має право: ознайомитися з особовою справою та медичною карткою дитини; провести додаткове медичне обстеження дитини, яка може бути усиновлена у державному або комунальному закладі охорони здоров’я; відвідувати дитину за місцем її проживання щодня протягом строку дії направлення.

 

6. Які обов’язки усиновлювача?

Усиновлювач зобов’язаний: особисто забрати дитину з закладу, в якому вона виховується, в присутності представника служби у справах дітей після пред’явлення копії рішення суду про усиновлення; надавати можливість представникам служби у справах дітей, за місцем свого проживання, здійснювати нагляд за умовами проживання і виховання дитини; повідомляти службу у справах дітей про зміну місця проживання.

 

7. Які особисті дані про дитину можна змінити при її усиновлені?

За рішенням суду при усиновленні дитини може бути змінено імя дитини, відомості про місце її народження, дату народження та місце складання актового запису про народження. Для зміни імені дитини потрібна її згода. Така згода не вимагається, якщо дитина живе в сімї усиновлювачів і звикла до нового імені. Дата народження дитини може бути змінена не більш як на 6 місяців.

 

8. Які державні гарантії має усиновлювач?

Усиновлювач має такі державні гарантії:

- отримання грошової допомоги при  усиновленні дитини у розмірі,  як при народженні першої дитини. При усиновленні 2 і більше дітей розмір допомоги не змінюється.;

- надання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

- надання одноразової оплачуваної відпустки тривалістю 56 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (при усиновленні дитини віком старше 3 років);

- надання щорічної оплачуваної відпустки тривалістю 10 календарних днів.

 

9. Що таке таємниця усиновлення?

Таємниця усиновлення – це право усиновлювача приховувати від інших людей та від самої дитини факт усиновлення. Відповідно до ст. 228 Сімейного кодексу України, особам, яким у звязку з виконанням службових обов’язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, поданні заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобовязані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не  є таємним.

 

10. Чи варто зберігати таємницю усиновлення?

Закріплене на законодавчому рівні право усиновлювача на таємницю усиновлення здебільшого захищає інтереси дорослого.  По суті – це право дорослого зберігати свій спокій. Але є ще право дитини знати правду свого походження. Ст. 7 Конвенції ООН про права дитини встановлює право дитини знати, на скільки це можливо, своїх батьків. Ст. 226 Сімейного кодексу України, встановлюючи право на таємницю усиновлення, разом з тим передбачає, що особа, яка була усиновлена, має право після досягнення 14 років одержати інформацію щодо свого усиновлення. Дуже часто усиновлені діти дізнаються правду поза волею усиновлювача. Це призводить до шоку незалежно від того, як дитина дізналася про це – щось пригадала, перебирала документи, хтось розповів. Такий шок може мати тяжкі наслідки  і призвести до серйозних криз аж до втечі дитини з дому, наркоманії, ранніх статевих стосунків, наркоманії, суїциду тощо. Досвід багатьох усиновлювачів говорить, що страх відкриття таємниці усиновлення – це страх дорослої людини. Як правило, чим вищий ступінь секретності, тим сильніший страх. Краще у доступній для дитини формі, якомога раніше говорити з нею про те, як вона зявилася в сімї. Діти, які від самого початку знають як тато і мама їх знайшли, сприймають це як належне.

 

11. Чи контролює держава умови життя і виховання дитини після її усиновлення?

         Контроль за умовами проживання і виховання усиновлення дитини передбачає Сімейний кодекс України. Це - норма закону. Здійснює його служба у справах дітей за місцем проживання дитини до досягнення нею повноліття.

         Протягом перших трьох років після усиновлення, в період адаптації дитини в сімї, спеціалісти служби у справах дітей щорічно відвідують дитину в сімї. У разі виявлення проблем у стосунках між дитиною і її новими батьками до роботи залучаються педагоги і психологи. В подальшому відвідування усиновленої дитини здійснюється за необхідністю, але кожні 3 роки в обов’язковому порядку  проводиться планове обстеження умов проживання і виховання дитини.

        

Шановні громадяни!

 

         Якщо наша розмова зацікавила Вас і Ви бажаєте отримати детальнішу інформацію щодо питання усиновлення звертайтесь в службу у справах дітей Чернівецької райдержадміністрації за адресою:

 

  • м. Заставна, вул. Чорновола, 6, а по питаннях призначення опіки (піклування), порядку створення дитячого будинку сімейного типу, прийомної чи патронатної сім’ї.

Звертайтесь в службу у справах дітей Мамаївської сільської ради за адресою:

  • с. Мамаївці, вул. Шевченка, 91.

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь