Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Кіцманське бюро правової допомоги інформує: як реалізувати своє права на безоплатне отримання земельної ділянки

Дата: 09.11.2021 15:13
Кількість переглядів: 264

Фото без опису

До відділу «Кіцманське бюро правової допомоги» Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звертаються громадяни з метою отримання консультацій з питання щодо реалізації свого права на безоплатне отримання земельної ділянки. 

 

Нормативно – правові акти, які регулюють дане питання: Конституція України, Земельний кодекс України, Закон України «Про землеустрій», Закон України «Про Державний земельний кадастр», Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

 

Статтею 14 Конституції України гарантується право власності на землю. Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні, оскільки закріплене воно в Конституції, Цивільному та Земельному кодексах України.

 

У свою чергу частина 1 статті 81 Земельного кодексу України визначає, що громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності.

 

Відповідно до статті 118 Земельного кодексу України надання у власність земельних ділянок громадянину України, здійснюється за умови, що він не скористався своїм правом на безоплатне отримання землі.

 

Земля може бути надана громадянину у власність у межах норм безоплатної приватизації, визначених ч.1 ст. 121 Земельного кодексу України в таких розмірах:

- для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 га;

- для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

- для ведення садівництва - не більше 0,12 га;

- для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 га;

- для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 га.

 

Тому, для того, щоб отримати у власність земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства,   необхідно  здійснити наступні дії: 

Крок 1. Обрання вільної земельної ділянки за бажаним місцем розташування та з відповідним цільовим призначенням.

Вам потрібно визначитися, де саме Ви хочете отримати земельну ділянку та для яких цілей. У цьому може допомогти Публічна кадастрова карта https://map.land.gov.ua.

Крок 2. Звернення до сільської, селищної, міської ради та надання необхідних документів.

Необхідно звернутися до сільської, селищної, міської ради з клопотання із зазначенням цільового призначення земельної ділянки та її орієнтовних розмірів.

До клопотання додаються: копія документа, що посвідчує особу; графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки; погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб).

Орган місцевого самоврядування розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову в його наданні.

Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Крок 3. Замовлення розроблення проекту землеустрою у землевпорядній організації шляхом укладення відповідно договору з чітким визначенням вартості та строків виконання робіт.

Далі необхiдно замовити розроблення проекту землеустрою. Проект землеустрою розробляють землевпоряднi органiзацiї (суб'єкти пiдприємницької дiяльностi) на договiрних засадах. Безпосереднiм виконавцем може бути лише особа, що має 

сертифiкат iнженера-землевпорядника, яка визначить точнi межi земельної дiлянки, їх геодезичнi координати, встановить межовi знаки та складе кадастровий план земельної дiлянки, проект землеустрою. Перелiк таких осiб розмiщений на офіційному сайтi Держгеокадастру. У договорi iз землевпорядною органiзацією варто чiтко визначити вартість робiт та строки виконання.

Крок 4. Реєстрація земельної ділянки у Державному земельному кадастрі.

Пiсля розробки проекту земельну дiлянку необхiдно зареєструвати в Державному земельному кадастрi звернувшись до територiального органу Державної служби України з питань геодезiї, картографiї та кадастру за мiсцем розташування земельної ділянки.

Для реєстрацiї земельної дiлянки додаються такі документи: заява про внесення вiдомостей до Державного земельного кадастру; оригiнал документацiї iз землеустрою, яка є пiдставою для формування земельної ділянки; проект землеустрою: документацiю iз землеустрою, яка є пiдставою для формування земельної дiлянки у формi електронного документа.

Строк розгляду заяви до 14 днiв. Внесення вiдомостей до Державного земельного кадастру здiйснюється безоплатно. На пiдтвердження державної реєстрації заявнику безоплатно видасться витяг з Державного земельного кадастру про земельну дiлянку, в якому зазначаються вiдомостi внеceні до Поземельної книги, зокрема. кадастровий номер. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної дiлянки.

Крок 5. Затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Для затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність необхідно звернутися до сільської, селищної, міської ради та надати: клопотання про затвердження проекту землеустрою; екземпляр погодженого проекту землеустрою; витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

 Згідно ч. 9 ст. 118 Земельного кодексу України, відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, що передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, у двотижневий строк з дня отримання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

Крок 6. Державна реєстрація права власності земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Реєстрацію права власності на земельну ділянку здійснюють центри надання адміністративних послуг, а також нотаріуси на підставі заяви та доданих до неї документів: документа, що посвідчує особу; засвідченої копії рішення про безоплатну передачу земельної ділянки; витягу із Державного земельного кадастру про земельну ділянку; документа, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно — в розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Строк розгляду: до 5 робочих днiв.

 Саме з моменту державної реєстрацiї земельної дiлянки в Державному peєcтpi прав на нерухоме майно та їх обтяжень, Ви стаєте повноцiнним власником вищевказаної земельної дiлянки  та позбавляєтесь обмежень щодо розпорядження нею.

 

 У разi виникнення додаткових питань Ви можете особисто звернутися до        Кіцманського бюро  правової допомоги за адресою: м.Кіцмань, вул.Незалежності, 83, або за телефоном (03736) 2-10-38.

Крім того, Ви можете зателефонувати за єдиним номером системи БПД 0800213103.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь