Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Чернівецьке РУ ГУДСНС України у Чернівецькій області інформує

Дата: 22.12.2021 10:04
Кількість переглядів: 277

Фото без опису

 

Небезпека побутових піротехнічних виробів

          Останнім часом побутові піротехнічні вироби набули широкого практичного застосування, особливо під час проведення заходів з відзначення державних та релігійних свят. Для видовищного ефекту приваблюється значна кількість глядачів різного віку. На жаль, далеко не всі споживачі обізнані у вибухопожежонебезпечних властивостях побутових піротехнічних виробів, які можуть проявлятися як за нормальних умов так і за аварійних.

          До основних побутових піротехнічних виробів відносяться: пістони, хлопавки, петарди, бенгальські вогні, феєрверки, тощо.

          Ігнорування чи недотримання діючих правил і вимог безпечного транспортування, зберігання, вантажно-розвантажувальних робіт, продажу і застосування, зумовлює велику небезпеку як для користувача так і для оточуючих осіб, особливо якщо вони застосовуються в недозволених для цього місцях з масовим перебуванням людей.

           Що потрібно знати під час купівлі та використанні побутових піротехнічних виробів:

           Продаж побутових піротехнічних виробів на ринках, у кіосках, підземних переходах та громадських місцях забороняється. Також забороняється продаж побутових піротехнічних виробів, які не мають або втратили ідентифікаційні ознаки (назва або умовний код виробу, відомості про виробника та імпортера, номер партії, дата виробництва, гарантійний термін тощо).

           Продаж побутових піротехнічних виробів повинен здійснюватися лише через спеціалізовані підприємства торгівлі та спеціалізовані відділи (секції) підприємств з універсальним асортиментом непродовольчих товарів, приміщення яких обладнані згідно вимогами охорони праці, пожежної безпеки та відповідають технічним, санітарно-гігієнічним, технологічним нормам і правилам. Працівники торгівельних мереж у сфері обігу побутових піротехнічних виробів до початку самостійного виконання обов’язків, повинні пройти спеціальну підготовку.

          Побутові піротехнічні вироби, що надходять у продаж, мають бути з паспортом (формуляром, інструкцією з застосування), який засвідчує відповідність цих виробів вимогам нормативної документації, а також із супровідними документами (накладними, товарно-транспортними накладними, свідоцтва про сертифікацію), передбаченими законодавством України. Продаж здійснюється за наявності інструкції із застосування (експлуатації), розташованому на споживчому пакуванні.

           Під час продажу побутових піротехнічних виробів продавець зобов’язаний звертати увагу покупців на наявність інструкції із безпечного застосування продукції, що додається до піротехнічного виробу.

           При зберіганні (не більше як 5кг) споживач має вжити заходів щодо унеможливлення безконтрольного доступу неповнолітніх до піротехнічних виробів та можливості випадкової ініціалізації піротехнічних виробів внаслідок використання відкритого вогню, куріння, дії нагрівальних приладів тощо. Споживачеві забороняється розбирання, перепакування, ремонт та застосування виробів не за призначенням.

           Перед початком використання побутового піротехнічного виробу необхідно ретельно вивчити інструкцію по безпечному застосуванню, при цьому звернути увагу на вказану зону безпеки. Після цього вибрати місце для використання піротехнічного виробу. В ідеальному випадку це повинна бути велика відкрита ділянка (двір, сквер, поляна, поле тощо), вільна від дерев і будівель. Необхідно переконатися, що поряд у радіусі 50-100м не має легкозаймистих споруд (матеріалів), дитячих майданчиків, лікарень, житлових будинків, ліній електропередач, стоянок автомобілів тощо. Якщо піротехнічний виріб використовується за межами міста або населеного пункту, необхідно переконатися у відсутності сухого трав’яного настилу, опавшого листя, хлібного масиву, скирт соломи та копиць сіна тощо. Тобто всього, що може призвести до виникнення загоряння і пожежі від потрапляння іскор піротехнічних виробів.

 

ПАМЯТАЙТЕ: відсутність сертифікату якості та ліцензійного дозволу на продаж побутового піротехнічного виробу свідчить про його кустарне виготовлення. Купуючи та використовуючи такі вироби, ви ставите під загрозу свою безпеку та безпеку оточуючих.

Головний інспектор Чернівецького РУ ГУДСНС               Ігор ІВАНЧИШИН


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь