Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

ЕЛЕКТРОННА ТРУДОВА КНИЖКА: ВІДПОВІДАЄМО НА АКТУАЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

Дата: 04.04.2022 11:13
Кількість переглядів: 195

ЕЛЕКТРОННА ТРУДОВА КНИЖКА: ВІДПОВІДАЄМО НА АКТУАЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

Що таке електронна трудова книжка?

Електронна трудова книжка – це цифровий аналог паперової трудової книжки, який містить відомості щодо набутого працівником стажу, а також записи про прийняття на роботу, переведення, звільнення,  заохочення та нагороди за успіхи в роботі. Тобто, все як і в паперовій трудовій книжці.

 

Чи на часі такий електронний сервіс?

Безумовно, так. Електронний сервіс націлений на удосконалення обліку трудової діяльності українців, зменшення паперового документообігу, спрощення доступу до інформації про набутий стаж.

Запровадження цього документу полегшить життя майбутнім пенсіонерам: електронна трудова книжка дасть можливість, при досягненні людиною пенсійного віку призначати їй пенсію автоматично, позбавить необхідності особисто відвідувати органи Пенсійного фонду України.

Вкрай необхідно, саме сьогодні, подбати про майбутніх пенсіонерів, зберегти дані про трудовий стаж в одному Реєстрі, щоб у майбутньому спростити громадянам процес збирання документів для призначення пенсії та зменшити негативні наслідки втрати паперових документів, їх фізичного пошкодження чи знищення.

 

Хто має право завантажувати скан-копію паперового документа?

Відсканована трудова книжка може бути подана як застрахованою особою через персональний кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України portal.pfu.gov.ua так і роботодавцем через кабінет страхувальника на вебпорталі.

 

Скан-копії яких документів окрім паперової трудової книжки потрібно надавати?

До електронної трудової книжки треба завантажити всі документи, що впливають на розрахунок стажу. Окрім трудової книжки, це можуть бути документи про набуття освіти, свідоцтво про народження дитини (для жінок), військовий квиток та інші документи.

Наприклад, до 01.01.2004 до трудового стажу враховується навчання у закладах вищої освіти на денній формі, тому потрібно подати скан-копію диплому.

 

Скан-копії яких документів подає фізична особа-підприємець?

Щодо власної підприємницької діяльності жодних записів в електронній трудовій книжці робити не потрібно. Рекомендовано ФОП подати через персональний кабінет скан-копії Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію ФОП або довідку з Державної податкової служби про облік як суб’єкта підприємницької діяльності.

 

Як застрахованій особі переглянути відомості про трудову діяльність після перенесення їх в електронний формат?

Відомості про трудову діяльність, які наявні в електронній трудовій книжці, після оцифрування документів про стаж, можливо переглянути в персональному кабінеті на вебпорталі у розділі «Електронна трудова книжка», вкладка «Відцифрована ЕТК».

 

Чи має доступ роботодавець до електронної трудової свого працівника?

Страхувальник отримає доступ до електронної трудової книжки у вигляді Витягу з ЕТК «Відомості про трудову діяльність з Реєстру застрахованих осіб», якщо працівник у власному електронному кабінеті надасть йому доступ для формування Витягу, вказавши у вкладці «Доступ до ЕТК» код ЄДРПОУ свого роботодавця.

 Працедавець може сформувати Витяг з ЕТК на працівника (якщо таким було надано доступ) в кабінеті страхувальника у вкладці «Запит на отримання електронних документів».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь