Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Розлучення в умовах війни: окремі проблемні питання

Дата: 21.11.2022 10:55
Кількість переглядів: 394

Розлучення в умовах війни: окремі проблемні питання

Воєнний стан не є перешкодою для розірвання шлюбу, оскільки шлюбні відносини базуються на добровільності. Тому попри воєнний стан в Україні право на припинення шлюбу не може бути обмежено. Діють ті ж правила та норми, що були і до 24 лютого 2022 року.

Тож, по-перше, розірвання шлюбу за законодавством можливе в судовому та позасудовому порядку, а от при яких умовах – це уже індивідуальне питання. Головним критерієм, який визначає орган, через який відбуватиметься розірвання – наявність спільних неповнолітніх дітей.

`По-друге, у разі ж наявності спільних неповнолітніх дітей розірвати шлюб можливо тільки за рішенням суду. Знову ж таки звернення може бути обопільним або в однобічному порядку. 

Розірвати шлюб можливо через суд і за відсутності неповнолітніх дітей. Цей варіант має місце і у випадку, коли один із подружжя не хоче подавати заяву до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану (далі ДРАЦС). 

Заяву в позасудовому порядку (через відділи ДРАЦС)  можна подати онлайн за допомогою державного ресурсу dracs.minjust.gov.ua. Але для завершення процедури подружжю все одно доведеться відвідати відділ ДРАЦС офлайн

Оформляється розлучення  через місяць із дня звернення до органуМешканці окупованих населених пунктів та територій, де тривають бойові дії, наразі не мають можливості подати такі заяви, адже  місцеві відділи ДРАЦС не працюють.

Якщо ж ваш ДРАЦС не працює, дізнайтеся, чи можете ви подати заяву онлайн або направити її поштою до іншого ДРАЦСу. Це варто уточнити на місці або за телефоном. Зокрема, відповідно до пункту 14 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5, та змінам до наказу від 26 лютого 2022 року № 606/5, можуть оформити розлучення у будь-якому працюючому органі ДРАЦС.

Вартість процедури – 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходу громадян.

За законом навіть на окупованих територіях українські ДРАЦСи мають право видавати документи про розірвання шлюбу. Це дозволено статтею 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». 

Позов про розірвання шлюбу подається за місцем проживання або перебування відповідача, або ж за вашим місцем реєстрації, якщо у вас на утриманні є неповнолітня дитина.

Щодо непрацюючих судів, то тут все більш-менш зрозуміло. Якщо потрібний вам суд не працює, то на сайті Верховного Суд https://supreme.court.gov.ua/supreme/gromadyanam/terutor_pidsudnist/ ви можете дізнатися, який найближчий суд виконує його функції.

Якщо обидва з подружжя перебувають за кордоном і хочуть розлучитися і у них немає спільних неповнолітніх дітей, можна подати заяву про розірвання шлюбу до найближчої консульської установи України.

Зразок заяви надають на місціІз собою треба мати паспорти, ідентифікаційні коди та оригінал свідоцтва про шлюб.

Якщо ж у подружжя є спільні діти або одна зі сторін не згодна розлучатись, такі спори вирішуються у судовому порядку на території України.

Як розірвати шлюбу, якщо один із подружжя перебуває на окупованій території?  До повномасштабної війни це питання вирішувалося так: один із подружжя приїздив до найближчого міста на підконтрольну Україні територію і оформлював нотаріально засвідчену заяву до ДРАЦСу про розірвання шлюбу. Тоді він передавав цю заяву іншому з подружжя і повертався додому.

Якщо за законом пара може розлучитися лише у судовому порядку, насамперед, необхідно визначити суд, до якого ви можете звернутися.

За загальним правилом, позов про розлучення подають в суд за зареєстрованим місцем перебування відповідача.

Проте є низка випадків, коли можна подати позов до суду за власним місцем перебування:

  • на утриманні особи перебувають неповнолітні діти;

  • за станом здоров’я або з інших поважних причин особа не можете виїхати до місця проживання відповідача (в позові зазначається причина).

 

Розірвати шлюб з іноземцем через ДРАЦС або у суді:

У випадку розлучення через ДРАЦС, іноземець має скласти заяву про розірвання шлюбу, нотаріально її засвідчити та переслати партнеру. Після цього партнер перекладає заяву на українську мову, нотаріально засвідчує та подає до ДРАЦСу. Якщо все оформлено правильно, жодних проблем не виникне.

У випадку розлучення через суд, варто аналізувати: чи є між Україною та країною громадянства чоловіка або дружини міжнародний договір щодо вирішення цивільних та сімейних справ та як він врегульовує питання розлучення. Наприклад, якщо особа одружена з поляком, то розривати шлюб доведеться на території Польщі за місцевим законодавством.

Якщо такого договору немає, то необхідно керуватися Законом України «Про міжнародне приватне право».

Розірвати шлюб з іноземцем в Україні можна, якщо на території нашої держави відповідач має зареєстроване місце проживання чи перебування, а також, якщо шлюб укладався в Україні.

 У разі виникнення правових питань, отримати юридичну консультацію або роз’яснення можна звернувшись до Кіцманського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83 або за тел.: 2-10-38.

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту kitsmanske@legalaid.cv.ua та chernivetske@legalaid.cv.ua.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь