Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області

Дата: 29.05.2023 19:51
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

Що необхідно знати про урядову програму «Доступні ліки»!

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецькій області у співпраці із найбільшими аптечними мережами, які приймають участь у програмі «Доступні ліки» розроблено та запроваджено механізм збору й аналізу інформації щодо дотримання останніми вимог цієї програми.

Щомісячно, на підставі інформації, наданої суб’єктами господарювання, проводиться дослідження в частині правильності застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які ввійшли до програми реімбурсації.

Реімбурсація ліків — повне або часткове відшкодування суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, вартості лікарських засобів або медичних виробів, що були відпущені пацієнту на підставі рецепта, за рахунок коштів Державного бюджету України.

Реімбурсація в Україні створена щоб запобігти неправильному та нераціональному застосуванню ліків, спонукає населення відходити від практики самолікування, замінюючи її походом до лікаря, а також підвищити доступність якісних, ефективних та безпечних лікарських засобів.

Реєстр лікарських засобів, що підлягають реімбурсації, затверджується МОЗ України станом на відповідну дату, оновлюється щороку в лютому та серпні щорічно.

Реімбурсація реалізована у формі програми «Доступні ліки». За цією програмою вартість лікарських засобів відшкодовується державою повністю або частково.

 

Як отримати безкоштовні ліки?

🔹️зверніться до сімейного лікаря та отримайте е-рецепт через електронну систему охорони здоров’я (на період дії воєнного стану поряд з електронними рецептами використовувати паперові рецепти);

🔹️завітайте до аптеки з позначкою «Доступні ліки»;

🔹️повідомте працівникові аптеки 16-значний номер рецепта будь-яким доступним шляхом (усно, надруковану інформаційну пам’ятку або записку із виписаним на неї номером рецепта, СМС на телефоні тощо);

🔹️отримайте лікарський засіб безкоштовно або з частковою доплатою за рецептом.

Рецепт обміняти на ліки можна в аптечних закладах, які підписали договір з Національною службою здоров’я України та мають позначку «Доступні ліки» або «Тут є доступні ліки» незалежно від місця проживання пацієнта чи місця надання медичних послуг.

 

У випадку, якщо в аптечному закладі закінчилися зазначені в рецепті безкоштовні ліки або ліки, що відшкодовуються державою, необхідно зачекати, коли ліки надійдуть в аптеку, звернутися до іншого аптечного закладу з позначкою «Доступні ліки» або обрати іншу торговельну назву лікарського засобу (з доплатою різниці).

   Під час дії воєнного стану громадяни, які переїхали до безпечних місць та не мають зв’язку зі своїм сімейним лікарем, терапевтом або педіатром, можуть отримати рецепт в найближчому центрі надання первинної медичної допомоги.

Укладати нову декларацію з лікарем не потрібно.

 

На лікування яких категорій захворювань поширюється реімбурсація?

Механізм відшкодування «Доступні ліки» поширюються на лікування наступних захворювань:

🔹️серцево-судинні захворювання;

🔹️ бронхіальна астма;

🔹️діабет ІІ типу;

🔹️цукровий та нецукровий діабет;

🔹️розлади психіки та поведінки ;

🔹️епілепсія.

  Увага! Придбати лікарський засіб безкоштовно або зі знижкою можна тільки в аптечних закладах з позначкою «Доступні ліки» та за наявністю рецепта від лікаря.

 

Нагадуємо споживачам, що звернення, у разі виникненні питань щодо правомірності формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, можна подати в письмовому та електронному вигляді:

поштова адреса:

  м. Чернівці, вул. Сторожинецька, 115 (вул. Степана Бандери,6);

  електронна адреса: consumer.cv.main@gmail.com;

номери тел.: (0372) 55 34 09; (0372) 52 52 68.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь