Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ

Дата: 21.11.2023 11:45
Кількість переглядів: 82


Фото без опису
 

      Шановні жителі Мамаївської територіальної      громади!

           21 листопада в Україні святкують державне свято – День Гідності та Свободи. Воно було започатковане Указом Президента країни від 13 листопада 2014 року.

      Історія свята бере свій початок 2005 року, коли тодішній Президент України Віктор Ющенко заснував свято "День свободи", встановивши дату його святкування 22 листопада. Воно було встановлено на згадку про "Помаранчеву революцію".

  2011 року вже наступний президент України Віктор Янукович скасував Указ попереднього глави держави та встановив нове свято: "День соборності та свободи".

Але вже 2014 року президент Петро Порошенко скасував Указ Януковича, відновивши "День соборності України" та заснувавши "День Гідності та Свободи".

Дата ж свята змістилася з 22 листопада на день раніше у зв'язку з тим, що нове свято орієнтоване не лише на події"Помаранчевої революції" 2004 року, але насамперед на дату початку подій 2013 року, що увійшли до політичної історії України під назвою "Революція гідності", відома ще як Євромайдан.

Тоді, 21 листопада 2013 року, на головній площі Києва - Майдані Незалежності - розпочалися мітинги противників зупинення підписання Угоди про асоціацію України та Євросоюзу. Ці мітинги переросли у сутички і призвели до загибелі десятків українців.

      Ми відродилися як сучасна європейська  нація,  нація  гордих, вільних і відповідальних громадян, здатних відстояти свою свободу, державність і людську гідність.

            Події двох майданів в Україні стали підтвердженням того, що українці є  сильною, суверенною і незалежною нацією.

     З нагоди відзначення Дня Гідності та Свободи щиро вітаю  учасників національно – визвольної  боротьби, всіх тих, хто відстояв перемогу Революції Гідності та сьогодні мужньо боронить рідну землю.

  Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків! Будемо з шаною зберігати і захищати цей безцінний скарб! Хай береже нас усіх Господь і слава Йому за цю прекрасну країну - Україну!

   З повагою,  голова Мамаївської              територіальної громади        

Наталія Миколаївна КАТРЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь