Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

На базі Мамаївського НВК № 1 відбулося засідання професійної спільноти вчителів української мови та літератури

Дата: 29.11.2023 18:02
Кількість переглядів: 149

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

  Відповідно до плану засідань професійних спільнот вчителів Мамаївської сільської ради на 2023-2024 навчальний рік комунального закладу «Мамаївський центр професійного розвитку педагогічних працівників» 28 листопада 2023 року на базі Мамаївського НВК № 1 відбулося засідання професійної спільноти вчителів української мови та літератури Мамаївської територіальної громади у формі круглого столу. 

  Із вітальним словом до учасників звернулася директорка Мамаївського НВК № 1 Наталка КАТРЮК, якаакцентували увагу на актуальності обраної проблеми – «Реалізація наскрізних ліній на уроках української мови та літератури». 

  ​У сучасних умовах дуже важливим є психологічний стан учасників освітнього процесу. Тому, засідання розпочалося психологічним порадником  «Як підготувати сучасний урок з реалізацією наскрізних ліній», який провела учителька Лужанського опорного ЗЗСО І-ІІІ ступенів ім.В.Орелецького Оксана ІЛЮК. Вона розповіла присутнім як реалізувати наскрізну змістовну лінію"Здоров'я і безпека" на уроках мови і літератури, що передбачає навчання учнів навиків дбати про власне емоційне, духовне і фізичне здоров'я, обирати здоровий спосіб життя, бути свідомим громадянином, відповідально ставитися до навколишнього середовища. Це  виховує учня як емоційно, духовно і фізично здорового громадянина. Фрагмент продемонстрованого уроку став своєрідним психологічним супроводом оволодіння алгоритмом емоційної саморегуляції та рефлексії. 

  ​Учителька Мамаївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Яна ХІМІЧУК презентувала колегам актуальне питання «Освітні втрати: причини та шляхи подолання». Під час презентації ознайомила присутніх з поняттями освітні втрати, освітні розриви, як їх вимірювати та які є шляхи подолання освітніх втрат та освітніх розривів. Також, провела майстер-клас роботи на вебплатформідистанційного навчання «Всеукраїнська школа онлайн», що впроваджується в межах проєкту «Супровід урядових реформ в Україні».

2024-ий буде вже третім роком, в який Україна через повномасштабне вторгнення не може провести повноцінне зовнішнє оцінювання для вступників, тому проводитиметься національний мультипредметний тест. Однак, цьогоріч очікуються певні зміни, з якими  ознайомила учителька Драчинецького опорного ЗЗСО І-ІІІ ступенів Марія БАДЮК та розповіла про власний досвід підготовки одинадцятикласників. Основним нововведенням НМТ-2024 є тестування з 4 предметів, три з яких — українська мова, історія України та математика — є обов’язковими. Право вибору ще одного предмета лишається за вступником. Українська мова є необхідним іспитом для всіх спеціальностей, адже знання державної мови — базова навичка громадянина. Усі предмети учасники тестування складатимуть в один день у такому форматі: 2 години тестування, перерва і ще 2 години тестування. 

  Керівниця професійної спільноти Сніжана ПАЛІС, учителька Мамаївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів ознайомила з підсумками ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури та визначили питання над якими треба працювати. Проінформувала учасників про  підготовку до ІІ етапу ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та ХIV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Звернула увагу присутніх назатвердження нової редакції Положення про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика наказом Міністерства освіти і науки України від 18 жовтня 2022 року № 924 та зміни які ним внесені.

  Засідання професійної спільноти вчителів української мови та літератури закладів освіти Мамаївської територіальної громади пройшло конструктивно та корисно. Учасники засідання відмітили його ефективність, подякували за корисну інформацію, яку будутьвикористовувати у своїй педагогічній діяльності.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь