Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Захист урожаю від гризунів

Дата: 04.12.2023 14:00
Кількість переглядів: 88

Фото без опису

Мишоподібні гризуни – найнебезпечніші  шкідники осінньо-зимового періоду, які щорічно завдають значної шкоди сільському господарству. Сприятливі погодні умови осені зумовили масове розмноження і активізацію розселення мишоподібних гризунів на посіви озимих культур.

Варто враховувати, що мишоподібні гризуни мають надзвичайно високий потенціал розмноження – протягом 6 місяців за присутності на 1 гектарі до 3 жилих колоній з однією батьківською парою полівки сірої в кожній можна отримати орієнтовно 600 особин потомства, здатних знизити врожайність озимих зернових та ріпаку на 30–70%.

   З метою запобігання збільшення чисельності та шкідливості гризунів Головне  управління Держпродспоживслужби  в Чернівецькій  області  рекомендує   сільськогосподарським виробникам  усіх форм власності проводити постійний моніторинг їх розвитку та профілактичні заходи щодо зменшення чисельності шкідників. Першочерговим в обмеженні чисельності мишоподібних гризунів залишаються профілактичні агротехнічні заходи: зменшення втрат урожаю при збиранні, знищення бур'янів, завчасна і якісна зяблева оранка, що позбавляє гризунів корму та надійного сховища, знищення гризунів у місцях резерваціях з метою недопущення їх розселення на посіви сільськогосподарських культур.

   При обстеженні та виявленні 3-5 колоній слід приступити до  боротьби хімічним методом: Антимиша (2-3 пакетики на нору), Бродівіт(виготовлення принади),  Капкан-принада №1 (1,5-2,5 кг/га, 15 г в нірку), Мишолов, р. (виготовлення принади), Багіра (1,5-2,5 кг/га), Смерть гризунам (1 пакетик на нору), Шторм (1 брикет на нору) та інші препарати, включені в «Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Можна застосовувати також біологічний метод, використовуючи препарати, які містять бактерії мишачого тифу. Вони безпечні для інших живих організмів, адже на відміну від хімічних препаратів, впливають лише на мишей, і не чинять шкідливої дії на тварин та птахів. Виробництвом вищезазначеного біопрепарату в області займається «Чернівецька обласна фітосанітарна лабораторія» (за більш детальною інформацією звертайтесь за тел. 0956624577 Осадчук Сергій Васильович). Боротьбу з гризунами варто вести систематично, комбінуючи різні методи і засоби. 

При роботі із засобами захисту рослин обов’язково слід дотримуватися діючих Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил техніки безпеки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь