Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

ДО УВАГИ ЖИТЕЛІВ ГРОМАДИ!

Дата: 08.02.2024 14:24
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

‼️  Із настанням теплої погоди природні пожежі стають для навколишнього середовища справжнім лихом. Мешканці приватних житлових та дачних будинків активно починають наводити лад у домогосподарствах, спалюючи гілки, суху траву та різний непотріб. 

⚠️Дуже часто вогонь виходить з-під контролю людини. Такі пожежі дуже швидко поширюються на значну площу, особливо у суху вітряну погоду, знищують гектари лісових масивів, шкодять довкіллю, можуть спричинити пожежі житлових будівель і споруд та навіть стати причиною травмувань і загибелі людей.

❗️ Випалювання сухостою ніяким чином не впливає на родючість ґрунтів, а навпаки — шкодить! ⚠️Спалювання сухої трави, гілок, листя не покращують врожайності, це міф. Закликаємо не спалювати сухої рослинності з декількох причин:

✔️гине мікрофлора, яка бере участь у важливих біологічних процесах;

✔️земляний родючий покрив за цих умов відроджується за 5-6 років;

✔️у процесі горіння середовище забруднюється шкідливими для органів дихання речовинами;

✔️маленький підпал може перерости в масштабну пожежу, перекинутися на житлові будинки, знищити гектари лісових масивів та навіть стати причиною травмування та загибелі людей.

    ❗️Спалювання сухої рослинності у військовий час прирівнюється до диверсійної роботи. Оскільки ці дії можуть розглядатись як обмеження видимості для Збройних сил України, а також подання сигналів для армії агресора.

 👆🏻Варто наголосити, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною рослинністю, або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 3060 до 6120 грн. і на посадових осіб від 15300 до 21420 грн. Ті самі дії, вчинені в межах природно- заповідного фонду на громадян від 6120 до 12240 грн. і на посадових осіб від 21420 до 30600 грн.

  ❗️Відповідно до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення вимог пожежної безпеки в лісах, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1530 до 4590 грн. і на посадових осіб від 4590 до 15300 грн. Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 4590 до 15300 грн. і на посадових осіб від 10710 до 30600 грн.

👆🏻Отже, наведених вище аргументів цілком вистачає для того, щоб відмовитися від практики навмисного випалювання сухої трави всюди, і домагатися максимально можливого скорочення трав’яних підпалів, що відбуваються внаслідок необережного поводження з вогнем або злого наміру.

    ‼️Будьте свідомими! Якщо ви стали свідком пожежі — негайно повідомте за екстреним номером Служби порятунку 101.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь