ТУРБУЙТЕСЬ ПРО ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДИ І ПРО ВЛАСНЕ ЗДОРОВ'Я: ВИМОГИ ДО ОБЛАШТУВАННЯ ШАХТОВИХ КОЛОДЯЗІВ
‼️
✔️За результатами лабораторних досліджень найбільшим ризиком, що виникає під час споживання питної води з шахтових колодязів та пов’язаний із станом здоров’я населення є мікробіологічне забруднення, підвищений вміст нітратів, заліза. Тому при облаштуванні та експлуатації колодязів слід дотримуватись вимог санітарних правил.
✅Основні вимоги до влаштування шахтних колодязів визначені Державними санітарними нормами і правилами, "Гігієнічними вимогами до води питної, призначеної для споживання людиною":
✔️Місця влаштування бюветів, колодязів та каптажів джерел слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів - не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.
✔️Забороняється влаштовувати бювети, колодязі та каптажі джерел у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій.
✔️Слід ізолювати колодязь від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод).
✔️Влаштування стінок колодязя проводити переважно монолітним залізобетоном, бетонними або залізобетонними кільцями, а за їх відсутності керамікою, цеглою, каменем або деревом.
✔️Стінки колодязя повинні бути щільними, без шпарин. Каміння для влаштування стінок колодязя повинно бути з міцних стійких порід та укладатись на цементний розчин.
✔️У разі використання дерев’яних зрубів слід застосовувати колоди завтовшки не менше ніж 0,25 м, прямі, без глибоких шпарин і червоточин, не уражені грибком, витримані (заготовлені не менше ніж за 5- 6 місяців до їх використання). При цьому перевагу необхідно надавати таким породам дерева, як модрина, вільха, в’яз чи берест, але можна застосовувати також дуб і сосну (дуб та сосна ) з початку експлуатації можуть надавати воді присмак та запах). Вінця надводної частини зрубу можна робити з колод або брусів сосни або ялини.
✔️Підводну частину стінок колодязя потрібно заглиблювати у водоносний горизонт не більше ніж на один метр для кращого його розкриття та збільшення шару води.
✔️При слабкому водоносному потоці необхідно розширити зруб колодязя у нижній частині.
Наземна частина колодязя (оголовок), призначена для захисту шахти від забруднення та спостереження за водозабором, влаштовується не менш як на 0,8 м вище поверхні землі.
✔️З метою захисту від засмічення оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком, який також закривається кришкою. Зверху оголовка влаштовують дашок, навіс або оголовок вміщують у будку.
✔️Для підйому води із колодязя слід застосовувати насоси (краще електрозанурювальні). Зливна труба насоса повинна мати гачок для підвішування відра. У разі неможливості застосування насоса допускається обладнання колодязя коловоротом або міцно прикріпленим “журавлем” з відром для загального користування.
✔️Біля колодязя слід влаштовувати підставку для відер, навколо споруди повинні бути огорожа (радіусом не менше 2 м) з воротами (хвірткою) та стежка із твердим покриттям (від воріт до колодязя).
✔️Для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від колодязя, навколо колодязя необхідно робити “замок” із замішаної та пошарово утрамбованої глини чи масного суглинку (глибиною 2 м і шириною 1 м) або бетонувати (асфальтувати) майданчик радіусом не менше ніж 2 м на основі з щебеню товщиною 15- 20 см та з ухилом від колодязя. ✔️Навколо колодязя, озміщеного у водопроникаючих ґрунтах (піски, піщаногравійні, піщаногалькові) з невеликим (2 м) покриттям супіску, суглинків, необхідно цементувати.
❗️Не дозволяється підйом води відрами, які приносяться населенням, черпати воду з громадського відра принесеними з дому ковшами, тобто повинно бути відро загального користування;
✔️Не рідше одного разу на рік повинна проводитись чистка криниці.
Після кожного ремонту і чистки повинна проводитись дезінфекція.
Криниці з непридатною для пиття водою, а також ті, які не використовуються населенням для поливу або пожежних потреб, повинні бути ліквідовані.
✔️На кожен громадський шахтовий колодязь повинен бути складений Санітарний паспорт, де фіксуються результати лабораторних досліджень, проведення чистки та дезінфекції.