Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Азбука безбар’єрності: «Люди з досвідом війни»

Дата: 26.03.2024 16:09
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

☝🏻Безбар’єрність – це не тільки доступ до фізичних об'єктів, а й значно ширше поняття, що включає в себе різні сфери діяльності, категорії мислення та взаємодії з іншими людьми, як із рівними.

✅Краще зрозуміти принципи концепції допоможе «Довідник безбар’єрності», що містить розділи: «Складові безбар’єрності», «Правила мови», «Словник», «Безбар’єрний календар», «Етика взаємодії з різними людьми», «Ілюстрації», «Воєнний час», «Взаємодія у періоди стресу», «Люди з досвідом війни. Гідність і взаємодія», «Безбар’єрні події». Кожен з цих розділів вартий уваги та системного вивчення, та сьогодні поговоримо про «Воєнний час».

Ніхто не народжувався для того, щоби отримувати травматичний досвід бойових дій, обстрілів, полону, поранень, контузій тощо.

✅Як спілкуватися з людьми, які пройшли цей гіркий стражденний шлях, не додавши їм зайвих проблем недоречними запитаннями чи некоректними коментарями, розповідає розділ «Люди з досвідом війни. Гідність і взаємодія».

- «Повернення з фронту. Що має розуміти суспільство»

- «Що може вирізняти людину з бойовим досвідом»

- «Як спонукати звернутися до психолога»

- «Що відбувається з людиною, яка повернулася з війни»

«Як допомогти людині впоратися з апатією»

«Ветеранські спільноти для кращої підтримки»

✅Це невеличкий перелік тем, що містить підрозділ. Наведемо фрагмент з нього: «Важливо не поширювати міфи про те, що всі учасники війни — ветерани і ветеранки — «психовані», «неврівноважені», «з ПТСР» тощо. З війни непросто повернутись усім, проте це не означає, що в усіх буде ПТСР. Нерідко проявами пережитого досвіду може бути депресія, прагнення

 ізолюватися («мене ніхто не розуміє»), закритися в собі. Більша частина людей впораються з цим за підтримки оточення і не матимуть важких наслідків.»

✅Такі нюанси потрібно розуміти не лише рідним наших героїв, які повертаються з місць бойових дій травмованими і морально, і фізично, а й всім без винятку українцям. Безперечно, це важливо також і для державних службовців, що надають адміністративні послуги громадянам.

✅Дуже важливою категорією відвідувачів для буковинських міграційників є військовослужбовці, які звертаються до підрозділів ДМС для отримання паспортних послуг. Зайвим буде казати, що такі люди потрапляють на прийом поза чергою та отримують максимальну професійну увагу та підтримку від працівників УДМС.

✅Як під час спілкування з такими людьми полегшити, а не обтяжувати їм життя, допомогти словом чи доречною порадою, не припускатися прикрих помилок та не множити біль, дивіться у довіднику «Довіднику безбар’єрності», доступному за посиланням: https://bf.in.ua .

Управління ДМС у Чернівецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь