Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Проведений круглий стіл для пасічників, аграріїв та органів місцевої влади

Дата: 28.03.2024 14:20
Кількість переглядів: 67

Фото без описуФото без описуФото без опису
Фото без опису

📍28 березня 2024  в Будинку культури с. Мамаївці,  був проведений круглий стіл для пасічників, аграріїв та органів місцевої влади щодо запобігання  випадків масових отруєнь бджіл  при проведенні  весняно-польових  робіт  з використанням агрохімікатів,  безпечного  застосування  засобів захисту рослин  та недопущення  порушень  законодавства  у галузі бджільництва.

❗️Головна мета   круглого столу - спільними зусиллями узгодити порядок  взаємодії  бджолярів  та сільгоспвиробників  в межах чинного законодавства.

✅У заході взяли участь голова Мамаївської територіальної громади Наталія КАТРЮК, заступник голови Марʼян Гайдук, В.о.завідувача сектору земельних та екологічних питань відділу комунальної власності, житлово-комунального господарства та земельних питань апарату Мамаївської сільської ради Володимир Грушко, представники Державної податкової служби у Чернівецькій області,Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

☝🏻Розʼяснювальна робота спікерів, охоплювала широкий спектр питань, починаючи від весняно-польових робіт і закінчуючи засобами захисту рослин та надання роз’яснень щодо особливостей застосування мінімального податкового зобов’язання стосовно власників та орендарів земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (паїв).

✅ Головна мета полягала в уникненні масових отруєнь та загибелі бджіл. Також було роз’яснено особливості мінімального податкового зобов’язання для власників та орендарів земельних ділянок, які займаються сільськогосподарською діяльністю.

✅В ході роботи присутні розглянули питання:

✔️Основні вимоги щодо безпечного застосування засобів захисту рослин;

✔️Порядок реєстрації пасік, проведення обстеження пасіки при підозрі на отруєння, взяття і пересилання матеріалу для дослідження на хвороби бджіл;

✔️Про постійно діючу Комісію з питань бджільництва, попередження та встановлення факту отруєння бджіл на території Мамаївської територіальної громади;

✔️Основи визначення мінімального податкового зобов’язання.

 

✅Учасникам семінару було роз’яснено:

Відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво», державна реєстрація є обов’язковою для суб’єктів господарювання, які займаються утриманням та розведенням бджіл, виробництвом і первинною переробкою продуктів бджільництва в частині дотримання вимог чинного законодавства у сфері бджільництва.

‼️Власники пасік повинні виконувати вимоги законодавства України з питань бджільництва.

Недотримання даних вимог значно ускладнює або ж унеможливлює позитивне вирішення спірних питань, що можуть виникнути під час ведення господарської діяльності. Наголошено –  якщо пасіки не зареєстровані , то юридично їх не існує, і у випадку отруєння бджіл, крадіжки, стихійного лиха та ін., довести розмір завданої шкоди неможливо.

У зв’язку з внесеними змінами до Податкового кодексу України для багатьох власників або користувачів земельних ділянок  постає питання сплати у 2024 році мінімального податкового зобов’язання на землю.

Законом України від 30 листопада 2021 року №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» вводиться поняття мінімального податкового зобов’язання.

Мінімальне податкове зобов’язання (далі – МПЗ) – це мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до Податкового кодексу України.

‼️Власникам та орендарі повинні знати про те, що платником МПЗ є резидент, який володіє та/або користується (орендує/ суборендує, на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (пп. 162.1.1 прим. 1 п. 162.1 ст. 162 ПКУ). МПЗ поширюватиметься на власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які розташовані за межами населених пунктів.
Тобто, МПЗ необхідно буде сплатити як за користування, так і за володіння земельною ділянкою сільськогосподарського призначення.

‼️Керівникам агроформувань наголошено, що відповідно до статей 30 та 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин  для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації та і інший спосіб попередити про це пасічників❗️

☝🏻Обговорено спільний алгоритм дій у випадку  масових отруєнь бджіл.
Присутні мали нагоду отримати відповіді на поставлені запитання, а також додаткові роз’яснення та рекомендації.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь