Не пали – компостуй!
Восени під час збору урожаю та прибирання в садах багато городників, стикаються з проблемою скупчення бур'янів і трави, яку складують і чекають вдалого моменту, щоб вивезти на звалище або зазвичай спалюють, шкодячи навколишньому середовищу. Найбільш ефективним по відношенню до довкілля шлях утилізації опалого листя, сухої трави, соломи та рослинних відходів є компостування.
Метод компостування є безпечним способом переробкирослинних та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю. Увага! Щоб не палити листя, можна перетворити його у цінне добриво шляхом компостування. Компост з бур'янів, листя, трави це ідеальне добриво, яке можнаробити самостійно, регулярно і без грошових витрат. Йогоможна використовувати як високоякісне органічне добривоу саду та на городі для підживлення грунту і підвищенняйого родючості. Компост – це суцільна маса перепрілоїорганіки, “вирощена” в ямах, ящиках або буртах. Робити компост зовсім не важко! Компостну купу можна зробитиде-небудь на краю подвір'я, неподалік від джерела води та бажано у місці, куди не попадає пряме сонячне проміння. Вичистіть ділянку від дерну та трави. Поставте невеликуогорожу навкруг своєї компостної ділянки. На компостнукупу можна складати все, що є під руками, – кухоннірослинні відходи, бур’яни, скошену траву, листя, коріння рослини, солому, тонкі гілки, гній. Для компостування листяскладають у купи шириною 2 м і висотою до 1,5 м.
В основу купи вкладають шар землі до 25 см. Кожен з шарівлистя не має перебільшувати 30 см. На цю ж купу можнаскидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарівприсипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщоперетворився на однорідну темну розсипчасту масу.
Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейнекомпостування більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівноміно зволожується і не пересихає.
Зазвичай, компост "достигає" за 3-6 місяців після того, як випочали з ним роботу. Він стає рихлим, темним, кориснівластивості компосту зберігатимуться ще 4 роки.
Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук.
Неприпустимі елементи для компосту: насіння бур'янів, елементи, які не піддаються природному процесурозкладання, хімічні речовини. Намагайтеся уникатипопадання в неї хвоща, пирію повзучого та інших рослиннасіння, які не піддаються процесу гниття. Аджепотрапляючи разом з добривом в грунт, їх насіння швидкосходять і забруднюють ділянку.
Правильне компостування не сприяє погіршенню стану здоров'я і є своєрідною "допомогою" для садів, городів та інших земельних угідь.