Мамаївська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Не пали – компостуй!

Дата: 11.10.2024 10:26
Кількість переглядів: 37


Фото без опису

Восени під час збору урожаю та прибирання в садах багато городників, стикаються з проблемою скупчення бур'янів і трави, яку складують і чекають вдалого моменту, щоб вивезти на звалище або зазвичай спалюють, шкодячи навколишньому середовищу. Найбільш ефективним по відношенню до довкілля шлях утилізації опалого листя, сухої трави, соломи та рослинних відходів є компостування.

Метод компостування є безпечним способом переробкирослинних та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю. Увага! Щоб не палити листя, можна перетворити його у цінне добриво шляхом компостування. Компост з бур'янів, листя, трави це ідеальне добриво, яке можнаробити самостійно, регулярно і без грошових витрат. Йогоможна використовувати як високоякісне органічне добривоу саду та на городі для підживлення грунту і підвищенняйого родючості. Компост – це суцільна маса перепрілоїорганіки, “вирощена” в ямах, ящиках або буртах. Робити компост зовсім не важко! Компостну купу можна зробитиде-небудь на краю подвір'я, неподалік від джерела води та бажано у місці, куди не попадає пряме сонячне проміння. Вичистіть ділянку від дерну та трави. Поставте невеликуогорожу навкруг своєї компостної ділянки. На компостнукупу можна складати все, що є під руками, – кухоннірослинні відходи, бур’яни, скошену траву, листя, коріння рослини, солому, тонкі гілки, гній. Для компостування листяскладають у купи шириною 2 м і висотою до 1,5 м. 
В основу купи вкладають шар землі до 25 см. Кожен з шарівлистя не має перебільшувати 30 см. На цю ж купу можнаскидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарівприсипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщоперетворився на однорідну темну розсипчасту масу.
Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейнекомпостування більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівноміно зволожується і не пересихає.
Зазвичай, компост "достигає" за 3-6 місяців після того, як випочали з ним роботу. Він стає рихлим, темним, кориснівластивості компосту зберігатимуться ще 4 роки. 
Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. 

Неприпустимі елементи для компосту: насіння бур'янів, елементи, які не піддаються природному процесурозкладання, хімічні речовини. Намагайтеся уникатипопадання в неї хвоща, пирію повзучого та інших рослиннасіння, які не піддаються процесу гниття. Аджепотрапляючи разом з добривом в грунт, їх насіння швидкосходять і забруднюють ділянку.
      Правильне компостування не сприяє погіршенню стану здоров'я і є своєрідною "допомогою" для садів, городів та інших земельних угідь.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь